Istorijat
Misija i Vizija
 
 Preduzeće Lazar počelo je sa radom davne 1994. godine kao trgovina robom široke potrošnje sa upošljena dva radnika. Godine 1998. dolazi do proširenja delatnosti na preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda. Razlog za to je bila zdrava ekološka sredina u kojoj živimo i mogućnost iskorišćenja resursa. Planirani kapacitet je bio 1000 litara dnevne prerade mleka. 1999. godine počela je sa radom mlekara Lazar. Primarni proizvod je bio i ostao Blački kačkavalj. Odgovarajući svakodnevnim zahtevima tržišta, koristeći savremenu tehnologiju, do sada smo napravili još desetak novih proizvoda: jogurt, pasterizovano mleko, kačkavalj, sitan sir, feta sir, krem sirevi, paprika u pavlaci i maslac. 2003. godine kupili smo D.P. Napredak Blace, preduzeće u stečaju. Zgradu površine 1500 metara kvadratnih, uspeli smo da renoviramo i adaptiramo za mlekarsku delatnost za samo 90 dana i na taj način smo unapredili svoju proizvodnju kako bismo što bolje zadovoljili svakim danom sve veću potražnju.

U novom objektu sada prerađujemo oko 50.000 litara mleka dnevno a kapaciteti su 80.000 litara. Broj zaposlenih je višestruko povećan. 120 radnika trenutno radi u mlekari Lazar a preko 2.500 gazdinstava proizvodi mleko za potrebe naše proizvodnje. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga, koji se nalaze u južnom, odnosno centralnom delu Republike. Ovo mleko se odlikuje visokim kvalitetom jer je proizvedeno na ekološkom području koje se oslanja na obronke planine Kopaonik i Jastrebac.

U toku protekle 3 godine uvezli smo iz Austrije više od 500 mlečnih krava rase Simental koje smo rasporedili na gazdinstva naših istaknutih kooperanata. Simentalke spadaju u najstarija i najčešće distribuirana goveda u svetu. Ovaj projekat je bio vrlo uspešan, jer je osvežio genetski sastav stočarstva u našem kraju i naravno podigao produktivnost i finansijsku isplativost bavljenja ovim poslom.

Mlekara Lazar je završila još jedan projekat koji se takođe bavi sirovinom. Izgrađena je štala za 300 krava u selu Draguša, 5 km od Blaca. U ovom objektu, površine 6.500 metara kvadratnih, koji je smešten na 8 ha zemljišta, proizvodićemo sveže mleko ekstra klase sa kojim ćemo da konkurišemo i na tržište Evropske unije.

Kao doprinos što boljem kvalitetu proizvoda, završili smo proces sertifikacije HACCP i ISO 9000/2000. Sertifikate smo dobili u junu 2006. godine. Stalnim usavršavanjem i primenom novih tehnologija, garantujemo odličan kvalitet i ukus svih naših proizvoda.

 
  Mlekara Lazar Blace • Kralja Petra 1/6 • 18420 Blace • Republika Srbija © Sva prava zadržana
HOME KONTAKT NOVOSTI POSLOVANJE PROIZVODI